Najava XXII. strokovnega posveta

Sodelovanje v projektu “Teden kulturne dediščine”
17. december, 2018
Javni razpis nagrad RS na področju šolstva za leto 2019
6. februar, 2019

Možgani – naša čudovita in skrivnostna moč

18. in 19. marec 2019 – Kongresni center Hotel Slovenija Portorož

Na posvetu bodo sodelovali priznani strokovnjaki s področja nevroznanosti, ki nam bodo odstirali skrivnosti delovanja možganov in nas opolnomočili z novimi spoznanji, ki jih bomo lahko prenesli v neposredno prakso.

S tokratno izbiro tematike želimo nagovoriti vse prisotne v smeri zavedanja, da so možgani naša moč, ki verjetno nikoli ne bodo do konca raziskani. 

V zadnjem času vse pogosteje slišimo in beremo, kako zunanji vplivi delujejo na nas same, na naša razmišljanja, učenje, pomnenje, emocionalno inteligenco, na naše možgane. Otroci pri tem niso izvzeti. Nasprotno. Na možgane otrok različni zunanji dejavniki vplivajo hitreje, močneje in verjetno za vedno. 

In zato mora biti vzgojitelj  ozaveščen o spremembah, o otrokovih potrebah, skladno z njegovim razvojem in hkrati vplivati na razvoj njihovih potencialov. Pred nami je zahtevna naloga spreminjajoče družbe, v kateri se starost podaljšuje, odrasli pa smo praktično od prvih otroških korakov naprej odgovorni, kako bomo mlade opolnomočili, da bodo pripravljeni na izzive sodobnega časa. Zavedamo se velikega vpliva tehnologije na razvoj otrokovih emocij in s tem povezanih vrednot. Strokovni delavci v vrtcih in starši otrok lahko pri tem naredimo veliko, če se bomo znali pravi čas pravilno odzivati in preprečiti nesmisle, ki škodljivo vplivajo na otrokove možgane, na razvoj njihovih potencialov, čustev in duševnega zdravja. 

Zelo bomo veseli, če si boste v tem terminu rezervirali čas in se nam pridružili v plenarnem delu s priznanimi strokovnjaki, načrtujemo pa tudi edinstvene in izkustvene delavnice iz področja umovadbe, čustvene inteligence, zdrave motorike, … 

Vseh skrivnosti še ne bomo razkrili, več bo sledilo v vabilu, tokrat pa samo napoved strokovnega dogodka