silvija_web_800x_c

Datum: 28. 8. 2023

Spoštovani,

pred nami je novo šolsko leto, čas poln novih izzivov, novih obrazov in neskončnih možnosti. Vsak dan prinese priložnost za spremembe, nove začetke in za nadgradnjo že obstoječih vezi. Spremembe so del našega življenja in prav v vrtcu se te spremembe odražajo najbolj intenzivno, v obliki otrokovega in profesionalnega razvoja ter odkrivanja sveta okoli nas.

Nekateri med nami ste letos doživeli še posebno težke trenutke zaradi vremenskih ujm, ki so prizadele vaše domove, vrtce, lokalne skupnosti. V Skupnosti vrtcev Slovenije se zavedamo, koliko truda, časa in dodatnih naporov je bilo vloženih, da ste uredili prostore, poskrbeli za otroke in zaposlene, nekateri ste morali poiskati tudi nove, začasne prostore. Ob tej priložnosti se vam v imenu skupnosti še enkrat iskreno zahvaljujem. Želim vam sporočiti, da so vaše skrbi tudi naše.

Zavedamo se, kako pomembno je za otroka, da ima prostor, kjer se počuti varno, kjer se lahko v svojem tempu razvija in uči. V Skupnosti vrtcev Slovenije smo že pokazali, da znamo stopiti skupaj in podpremo tiste med nami, ki potrebujejo dodatno pomoč. Z roko v roki se trudimo narediti največ, kar lahko, da bodo tudi vrtci, ki so bili prizadeti, znova odprli svoja vrata in bodo vsi otroci lahko nadaljevali svojo pot raziskovanja in učenja v varnem in spodbudnem okolju.

Pomen kakovostne organizirane predšolske vzgoje je neprecenljiv. Vrtec ni le prostor, kjer otroci preživijo del dneva, ampak gre za čas in kraj, kjer se vseživljenjsko učenje pravzaprav prične. V vrtcu se postavljajo temelji kritičnega razmišljanja, empatije, sodelovanja in radovednosti. Vse to pa otroku omogoča, da raste v samozavestno, radovedno in odgovorno osebo.

V Skupnosti vrtcev Slovenije smo predani izvajanju poslanstva, da je vsak otrok deležen najboljše možne izkušnje. Da je obdan z ljubeznijo, medsebojnim spoštovanjem, razumevanjem in znanjem. Da vidi, čuti in verjame, da je svet poln možnosti.

Zato se ob začetku tega šolskega leta zahvaljujem vsem zaposlenim v vrtcih, ki verjamemo v dragoceno moč predšolske vzgoje in v povezanost. Skupaj lahko ustvarimo okolje, kjer je dobrobit vsakega otroka na prvem mestu in kjer je vsak dan priložnost za rast in učenje.

Zaželimo si, da bo to leto polno topline, upanja, novih odkritij in iskrivih trenutkov.

Srečno in uspešno šolsko leto vsem!

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije: Silvija Komočar

child-1611593_640