Voščilo ob mednarodnem dnevu učiteljev

Branka Kovaček prejemnica nagrade za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje za leto 2019
4. oktober, 2019

Spoštovane vzgojiteljice, vzgojitelji, učiteljice in učitelji!

V soboto je bil mednarodni dan učiteljev. Želim si, da ste ga pedagoške delavke in delavci vsak na svoj način lepo praznovali. Po napornem uvajalnem obdobju je prijalo nekaj sonca, toplote in tudi svežega jesenskega vetra. Vzgojiteljice in vzgojitelji v vrtcih smo poleg staršev prvi, ki vstopimo v sistem vzgoje in učenja predšolskega otroka. Ko je otrok majhen, se mu približujemo in z neverbalno komunikacijo in kratkimi besednimi zvezami sporočamo, da je pri nas varen, zaželen in sprejet. Kasneje pridejo v ospredje tudi druge veščine sporočanja in sprejemanja, zato je še toliko bolj pomembno kdo so otrokovi učitelji.

Poklic, ki ga opravljamo, je odgovoren in zahteva od nas polno predanost. Je poklic v katerem ni norme in se tudi ne da normirati. Poklic učitelja, vzgojitelja je poslanstvo, ki največkrat deluje na srčni pogon. Težko ga je ovrednotiti v besedah, še težje v denarju. Lahko pa se odlično preveri v količini uspešnih generacij otrok, ki so na poti odraščanja dobile ustrezne veščine, da se ob zaključku izobraževalne poti uspešno in suvereno podajo v samostojno življenje. Brez odličnih in predanih pedagoških delavcev, ki smo na koncu tudi samo ljudje, bi jim bilo zagotovo veliko težje.

Ob začetku novega delovnega tedna vam želim veliko navdiha, prav takšnega kot ste ga občutili takrat, ko ste se odločali za pedagoško pot.

Spoštovane vzgojiteljice in vzgojitelji, želim vam, da bi dan za dnem odkrivali nove lepote tega poklica in da nikoli ne bi obstali na točki, kjer bi se prepustili rutini. Delo z otroki tega ne dopušča, čas, ki ga živimo pa še toliko manj. Bolj kot bomo aktivni sami tem večji vpliv bomo imeli na dogodke in na našo vlogo v družbi.

Želim vam veliko srečnih in zadovoljnih trenutkov v poklicu, ki ga opravljate!

Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije