Spoštovane članice Skupnosti vrtcev Slovenije, ravnateljice in ravnatelji,

po dveh mesecih popolnega zaprtja vrtcev danes ponovno odpiramo naša vrata. Po hodnikih je že slišati drobne korake, ki previdno iščejo prava vrata in njim znane obraze. Tišje je kot običajno, mnogo tišje. Tudi starši se nemo, z masko na obrazu s hitrimi koraki sprehodijo do garderobe, njihove mimike obraza, nasmeha ni mogoče prepoznati. Je pa lepo, ker se lahko slišimo in si v varni razdalji pomahamo v pozdrav. Obdobje, ki je za nami, bo zagotovo pustilo trajnejše sledi. Bolj previdni bomo pri osebnih kontaktih, ne smemo pa dopustili, da bi to vplivalo na naš odnos. Več truda in časa bo zagotovo potrebno vložiti v to, da bomo s pravo energijo znali poskrbeti, da se ne bomo odtujevali, da bomo ostali občutljivi in da bomo poiskali druge poti našega druženja in sodelovanja.

Obdobje, ki je za nami, je bilo zelo naporno tudi za ravnateljice in ravnatelje vrtcev. Veliko stvari smo morali urejati sami in se znajti tako kot smo se najbolj lahko. Ponovno smo bili na preizkušnji in mnogi izmed vas ste nam poročali tudi o težki komunikaciji z ustanoviteljem.

Čas, ki smo ga preživeli v teh dveh mesecih ni bil prijeten in se nanj verjetno tudi nikoli ne bi mogli dovolj dobro pripraviti. Prežet je bi z neznanim, s strahom in z nepredvidljivo prihodnostjo. Večina izmed nas je vzdrževala redne stike z zaposlenimi in odkrile so se izvirne poti pedagoških praks in pedagoškega vodenja na daljavo. V začetku je bilo težko, zelo težko ostajati doma. Večini je kmalu postalo prijetno in ugodno in po sestankih sodeč v preteklem tednu, tako lepo, da se je bilo težko prebuditi iz milnega mehurčka vseh ugodnostih, ki so se začele ponujati v vseh oblikah.

Ob nameri po ponovnem odprtju vrtcev smo bile ravnateljice in ravnatelji ponovno vpoklicani, da pod drugačnimi pogoji pripravimo in organiziramo delo. V želji, da se čim hitreje in postopno začne vzpostavljati nov sistem, smo brez posebnih ugodnosti, brez pričakovanega izplačila nadur in drugih bonitet, ponovno dali vse od sebe, da so danes vrtci lahko odprti.

V nekaterih okoljih je bilo potrebno vložiti veliko več truda kot drugje. Mnogi ste nam pisali ali nas za pomoč prosili preko drugih poti. V upanju, da smo vam lahko pomagali in stali ob strani v izredni situaciji, nas sedaj navdaja dober občutek še večje povezanosti in pripadnosti.

Hvala vsem za vsa mnoga in ohrabrujoča sporočila, ki ste jih pisali v tem obdobju. Z vsakim vašim sporočilom, odzivom je bila začrtana tudi smer, po kateri Skupnost vrtcev Slovenije želi nadaljevati svojo pot. Na vse vaše zahvale ni bilo mogoče odgovoriti, ker so vedno znova prihajala takšna, ki so klicala po pomoči. Iskreno pa je potrebno priznati, da so bila opogumljajoča in ker jih je bilo res veliko, so dajala tudi posebno moč. Še enkrat, iskrena hvala vsem za vso podporo in vaš odziv.

Danes je nov dan in nov začetek. Želimo si, da bi bilo pred nami mirnejše obdobje, da bi šolsko leto lahko zaključili v pozitivnem, pedagoškem duhu. Tudi zaposleni potrebujejo čas, da se vrnejo na stare tirnice, čeprav pod drugačnimi pogoji.

Želim vam vse dobro in veliko sreče pri opravljanju našega skupnega poslanstva, v skrbi za odlično, javno predšolsko vzgojo.

Nov začetek, nove priložnosti, novo upanje in srečno v prihodnost!

 

Janja Bogataj,

predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije

Poglejte si ostale prispevke

Preberite več
Prijavite se na novice

Prijavite se na naše spletne novice in bodite obveščeni o aktualnih dogajanjih.

Prijava