1.12.2017 sem prevzela vodenje Skupnosti vrtcev Slovenije, največje asociacije na področju predšolske vzgoje. V tistih časih je bila vloga predsednice drugačna, bolj kot ne častna, saj je Skupnost vrtcev Slovenije članstvo večinoma povezovala preko prijetnih in vzpodbudnih dogodkov. Tako nekako se je pričel tudi moj mandat in mandat izvoljenega upravnega odbora. Niti v sanjah si nismo predstavljali, da bo kdaj nastopilo obdobje, ko bomo morali odstopiti od smelih načrtov po strokovnem druženju, izobraževanju in skupni rasti, ter se začeti odzivati na ukrepe, ki so bili povezani z epidemijo covid-19.

Po mnogih odzivih iz različnih koncev Slovenije je Skupnost vrtcev Slovenije v tem času odigrala izjemno vlogo v smeri povezovanja, obveščanja, priprave gradiv in pridobivanja ažurnih podatkov. Bili so težki časi, ko sem kot predsednica morala braniti predšolsko stroko, ki je bila pogosto poimenovana z varovanjem, pedagoški kader pa je bil označen kot slabše izobražen. V tem obdobju sem spoznala, kako hitro se lahko obrne državna politika in kako hitro se lahko dosežejo trajnejše poškodbe sistema. Kljub vztrajnim apelom, da je potrebno čuvati kakovost slovenskih vrtcev, ga stroka ni vzela v bran, z neodzivnostjo je botrovala škodljivim ukrepom, katere danes v vrtcih močno občutimo.

V vlogi predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije sem se udeležila vseh sej v Državnem zboru, v Državnem svetu, vseh sestankov na različnih ministrstvih, virtualno ali hibridno in skušala dostojno in z najvišjo stopnjo integritete zastopati vrtce in predšolsko stroko.

V duhu boljše obveščenosti in transparentnosti sem se vedno odzivala na novinarska vprašanja, v enem dnevu sem odgovarjala celo 11 medijskim hišam. V teh petih letih je bilo veliko aktivnosti ob različnih tematikah in s hvaležnostjo ugotavljam, da sem na tej poti srečala veliko srčnih in odgovornih ljudi, bila pa sem priča tudi več žalostnim zgodbam, ki jih je pogoltnil sistem, odziva stroke na drugi strani pa tudi ni bilo.

Hvaležna sem za čudovite in delovne kolege v upravnem odboru, ki se je srečal na 33. sejah in zapušča bogato dediščino razprav, zapisov, sklepov. Hvaležna sem vsem, ki ste mi na moji poti stali ob strani in mi pomagali, da se je slišal glas vrtcev. Hvala vsem ravnateljicam in ravnateljem, ki ste prišli na zadnjo skupščino, ki smo jo imeli v petek, 25.11.2022, na Brdu pri Kranju in me po podanem poročilu nagradili z dolgim in stoječim aplavzom. Ta prizor je bil ganljiv in hkrati opogumljajoč za nove korake in nove obraze.

Še naprej ostajam močno povezana s predšolsko stroko, veselim se aktivnosti na mikro ravni, v prihodnosti me čaka še nekaj pomembnih nalog. Bodoča predsednica je v svojem nagovoru dejala, da sem imela 17 življenj, da sem lahko opravila vse, kar je zajemalo moje poročilo. Imam samo eno življenje, imam pa dve roki in odprto srce, kar sem ob zaključku mandata ponudila tudi njej. Ponosna sem na delo v Skupnosti vrtcev Slovenije in ponosna sem na vse zaposlene v vrtcih v Sloveniji, ki se dan za dnem trudijo za kakovost in dobrobit predšolskih otrok. Z velikim optimizmom zrem v prihodnost, saj so bili ob menjavi politike vrtci artikulirani med prvimi in upati želim, da bo tako tudi ostalo. Vodenje Skupnosti vrtcev Slovenije zapuščam v odlični kondiciji, finančno urejeno, s precej večjim članstvom in trdno povezano z jasnimi cilji za skupno prihodnost.

Lepo je bilo delati SKUPNE korake in graditi SKUPNE poti.

Lepota ni v enakosti, lepota je v raznolikosti.
Naj raznolikost pogledov in izkušenj bogati in zbližuje našo prihodnost.
Srečno Skupnosti vrtcev Slovenije tudi nadaljnjih 50 let!

Janja Bogataj, predsednica
mandatno obdobje: 2017 – 2022

Poglejte si ostale prispevke

Preberite več
Prijavite se na novice

Prijavite se na naše spletne novice in bodite obveščeni o aktualnih dogajanjih.

Prijava