Mednarodna izmenjava vzgojiteljev preko združenja BAPTA (Balkanskog saveza udruženja vaspitača/udruge odgajatelja)

V maju 2024 smo v Sloveniji z velikim veseljem gostili izjemen dogodek – mednarodno izmenjavo vzgojiteljev pod okriljem združenja BAPTA. Dogodek je združil vzgojitelje iz Makedonije, Črne gore, Srbije, Federacije Bosne in Hercegovine ter Slovenije, ki so se zbrali z namenom, da izmenjajo znanja, izkušnje in dobre prakse v predšolski vzgoji in izobraževanju. S ponosom smo sodelovali pri tej pomembni iniciativi, ki prispeva k izboljšanju pedagoških metod in krepi mednarodno sodelovanje.

Udeležence smo sprejeli v Škofji Loki, kjer smo začeli s spoznavnim večerom in skupno večerjo, ki je bila odlična priložnost za medsebojno spoznavanje in vzpostavljanje prvih stikov, ki so se skozi teden še poglobili.

Naslednji dan smo obiskali Vrtec Škofja Loka. Vzgojitelji so se seznanili z delovanjem vrtca, sodelovali v hospitacijah in imeli priložnost opazovati delo v različnih oddelkih. Po intenzivnem dopoldnevu je sledil ogled starega mestnega jedra in rokodelske delavnice v Centru DUO, dan pa smo zaključili z večerjo v prijetnem vzdušju Vahtnice.

V torek smo se odpravili v Ljubljano, kjer nas je gostil Vrtec Ledina. Po hospitacijah smo se udeležili vodenega ogleda mesta, ki je vključeval tudi nekaj prostega časa za raziskovanje in nakupe. Večerjo smo imeli v središču mesta, kjer smo uživali v kulinaričnih dobrotah.

Sreda je bila namenjena obisku Vrtca Bled. Po dopoldanskih aktivnostih smo si ogledali čudoviti Bled in njegove znamenitosti. Dan smo zaključili z večerjo ob Blejskem jezeru, kjer smo se sproščeno pogovarjali in delili vtise preteklih dni.

V četrtek smo se odpravili v Vrtec Šoštanj, kjer smo poleg hospitacij imeli tudi priložnost za ogled lokalnih znamenitosti. Popoldne smo v Škofji Loki zaključili z okroglo mizo, kjer je predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije (SVS), dr. Silvija Komočar, uvodoma predavala o uporabi digitalne tehnologije v predšolski vzgoji in izobraževanju. Sledila je živahna razprava, kjer smo na to temo izmenjali mnenja in izkušnje iz vseh sodelujočih držav. Večerja z živo glasbo je poskrbela za prijeten zaključek dneva.

Izmenjava se je zaključila v petek zjutraj z zajtrkom in poslovilnimi besedami, preden so se udeleženci odpravili domov. Dogodek je bil izjemno uspešen in bogat z mnogoterimi izkušnjami ter novimi znanji, ki jih bodo vzgojitelji lahko uporabili v svojih delovnih okoljih.

Iskrena hvala vsem vrtcem, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi tega dogodka. Posebna zahvala gre Vrtcu Škofja Loka, Vrtcu Ledina, Vrtcu Bled in Vrtcu Šoštanj. S svojim gostoljubnim sprejemom ste omogočili bogato izmenjavo izkušenj, ki bo vsem udeležencem še dolgo ostala v lepem spominu. Posebna zahvala gre članicama Upravnega odbora SVS Janji Bogataj, ki je prevzela organizacijo dogodka in Mileni Brusnjak, ki je predstavnica SVS v združenju BAPTA. Hvala tudi vsem vzgojiteljem in ostalim zaposlenim, ki ste s svojo energijo, znanjem in ustvarjalnostjo prispevali k visoki kakovosti izvedbe tega pomembnega dogodka.

S spoštovanjem,

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije: Dr. Silvija Komočar