Spoštovane članice in člani Skupnosti vrtcev Slovenije,

pred vrati je novo šolsko leto in nove generacije otrok bodo vsak hip vstopile v naš vrtčevski prostor. Pred nami je polno novih izzivov, morda tudi nekoliko vznesenosti zaradi neznanega in tudi tistega kar z veseljem pričakujemo. Tako srčno in prijetno kot to znamo v slovenskih vrtcih, bomo tudi v letošnjem letu pripravili sprejem novincev in njihovih staršev. Ponovno bomo vložili vse napore, da bo proces uvajanja stekel kar najbolj prijazno do otrok, do staršev in tudi do nas, ki smo tudi  pomembni in dragoceni v tem procesu. Odnos, ki ga bomo gradili na osnovi zaupanja, se bo zelo hitro začel odražati na počutju otok in staršev. Želimo si, da bi bilo to počutje čim prej skladno s pričakovanji in da bi si v primerih, kjer bi lahko trajalo dlje časa, znali med seboj pomagati. Slovenski vrtci niso dobri samo zaradi opreme in programa. Ključni v njem so izobraženi in strokovni kadri, ki imajo zelo visoko čustveno inteligenco in razvito spoštovanje. Spoštovanje se lahko razvije, če smo pripravljeni vlagati v odnos. Odnos pa je sredstvo s katerim bomo vzpostavljali komunikacijo in iskali poti do src najmlajših.

Poslanstvo, ki ga opravljamo, je neprecenljivo. V nobenem obdobju kasneje se ne zgodi toliko lepih stvari kot ravno v predšolskem obdobju. Imamo srečo, da smo lahko v osrčju tega najlepšega procesa. Privoščim vam, da bi v novem šolskem letu svoje bogate pedagoške izkušnje obogatili z novimi izzivi in da bi imeli celo leto toliko moči, da bi znali poiskati ravnovesje med delom in oddihom. Tudi ta je potreben, da si lahko uspešen, strasten in inovativen v svojem poklicu.

Ob začetku novega šolskega leta vam želim, da se čim večkrat preizkusite v igri z otroki, da odkrijete kaj novega v svojem poklicu in da vam delo z otroki nikoli ne postane rutina. Zaupajte sebi in svoji intuiciji ter se prepustite, da vas skozi proces popeljejo otroci.

Srečno in eno čudovito leto vam želim!

Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije

Poglejte si ostale prispevke

Preberite več
Prijavite se na novice

Prijavite se na naše spletne novice in bodite obveščeni o aktualnih dogajanjih.

Prijava